Endüvi Sarımı


      Doğru akım makinelerinde EMK’nin oluşmasını sağlayacak iletkenleri üzerinde bulunduran parçaya endüvi diyoruz. Endüvilerde, akım ile gerilim arasındaki ilişkiyi sağlayan iki türlü sarım yapılmaktadır. Bunlar, paralel endüvi sarımı ve seri endüvi sarımıdır. Bobin uçlarının yan yana bulunan kolektör dilimlerine yerleştirilmesi ile oluşan sarım tipine basit paralel endüvi sarımı denir. Bu sarımda paralel kol sayıları en az ikidir. Paralel kol sayısı arttıkça dış devre akımı da artmaktadır. Paralel endüvi sarımlarında kutup sayısı ile fırça sayıları birbirine eşittir. Burada endüvide EMK’nin oluşması için yapılan sarım hesaplamalarından ve sargıları yanmış bir endüvinin sökülmesinde izlenecek yollardan bahsedeceğiz.

      Endüvi oyuk sayısı: Endüvinin üzerinde bulunan, bobinlerin sarıldığı oyuk sayısına endüvi oyuk sayısı denir. (X) sembolüyle gösterilir. X= 6, X= 13, X=36 vb.

      Kolektör dilim sayısı: Kolektör üzerinde bulunan, bobin uçlarının bağlandığı oyuk sayısına kolektör dilim sayısı denir. (K) sembolüyle gösterilir. Aynı zamanda endüvi üzerinde bulunan bobin sayısını da göstermektedir. K= 6, K=8, K= 24 vb.

      Bobin ve bobin grubu: Belirli bir adım hesabına göre iki oyuk arasına yerleştirilmiş bakır iletkene bobin denir. Birbirleriyle seri veya paralel bağlanan bobinlerin oluşturduğu gruba da bobin grubu denir.

      Kutup sayısı: N ve S kutuplarının sayısını verir. Tek tek N ve S kutupları sayılacak olursa buna tek kutup sayısı denir ve (2P) ile gösterilir. Eğer NS kutuplarını bir olarak sayacak olursak buna da çift kutup sayısı denir ve (P) ile gösterilir.

      Oyuk adımı: Bir bobinin hangi oyuklara sarılacağını veya giriş yapılan oyuktan ne kadar oyuk sonra çıkış yapılacağını belirtir. (Yx ) ile gösterilir. (Yx )’in tam sayı çıkması gerekmektedir. Yx=X/2P formülü ile oyuk adımı bulunur. Bu şekilde bulunan oyuk adımına normal adım denmektedir. Burada bobin kenarının girişi N kutbunun altındaki oyuğa, çıkışı S kutbunun altındaki oyuğa sarılmaktadır.

      Çokluk sayısı, Kolektör adımı, Fırça sayısı , Fırça adımı, Paralel kol sayısı, Bir oyuktaki bobin kenar sayısı, gibi değişkenlerde sarım işleminde dikkate alınması gereken etmenlerdir.

      KAYNAK: BASİT PARALEL ENDÜVİ SARIMI (522EE0050) - ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ - T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

      Nev Teknoloji olarak her türlü bobin sarma makinası üretme kapasitesine sahibiz. Özel tasarım bobin sarma makinaları ile işinize göre üretilen sistemlerle fark yaratın. 0.1mm tel çapından başlayan bobin sarma makinalarımız istenilen tel kalınlığını hatasız bir şekilde teli koparmadan sarmaktadır. Bobin sarma makinaları, trafo sarma makinaları, endüvi sarım makinaları, servo sarma makinaları, motor stator sarma makinaları, motor fren bobini sarma makinaları, DC motor sarma makinaları, troid sarım makinaları ve diğer sarma makinalarımızla hizmetinizdeyiz. Dokunmatik ekran ve kolay kullanım ara yüze sahip bobin sarma makinalarımız iki yıl garantilidir.

      

 
1 2 3
Bobin sarma makinası nev teknoloji

NEV MF250

Bobin sarma işlemlerindeki materyaller sektöre göre değişiklik gösterse de, bobinler birçok makineli iş sektöründe yer alan ürünlerdir. Bobin sarma makineleri, bobinin ve sarılacak telin ebatına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Sargı boyu, nüve çapı, tur sayısı gibi...

Detaylı Bilgi
Bobin sarma makinası nev teknoloji

NEV MS75

Motorların statorlarının sarımı oldukça zor ve dikkat isteyen bir iştir. Gerek motorların çok farklı boyutlarda olması, gerek kullanılan telin kalınlığı, gerekse farklı motor üreticilerinin farklı tasarıma sahip motorları düşünüldüğünde oldukça dikkat edilmesi...

Detaylı Bilgi
Bobin sarma makinası nev teknoloji

NEV MS110

Nev Teknoloji olarak ürettiğimiz bobin makinaları ile artık hızlı ve zahmetsizce bobin sarma işlemlerinizi kısa süre içinde tamamlayabileceksiniz. Özel tasarım, özel yazılım ve kolay kullanım özellikleri ile büyük motorların stator bobinlerini, hassas ayarlamalar ile...

Detaylı Bilgi