Trafo Sargı Direncinin Ölçülmesi


      Direncin ampermetre voltmetre metodu ile ölçülmesi ohm kanunu yardımıyla olur. Bu formülde I, R direncinden geçen akım, amper; U, R direnci uçlarındaki volt cinsinden potansiyel farkıdır. Bu durumda direncin birimi ohm cinsinden bulunur. Aletlerin çalışmaları için akım gerekli olduğundan, bu akımın hassas direnç ölçülmesinde dirençten geçen akıma mümkün olduğu kadar az etkide bulunması için aletlerin devreye uygun şekilde bağlanmaları gerekir.

      Voltmetre direnciyle karşılaştırılabilecek kadar büyük dirençlerin ölçülmesinde voltmetre, seri bağlanan R direnci ve ampermetrenin uçlarına bağlanmalıdır. Voltmetre yalnız bilinmeyen direncin uçlarına bağlansaydı ampermetre hem bilinmeyen dirençten geçen akım ve hem de voltmetreden geçen akımı ölçmekle büyük hataya sebep olurdu. Büyük dirençlerin ölçülmesinde direnç ölçme hesaplarında hata çok küçüktür. Çünkü bilinmeyen direncin uçlarındaki potansiyel farkına nazaran ampermetre uçlarındaki potansiyel farkı çok küçüktür. Voltmetre çok az bir hata ile direncin uçlarındaki gerilimi ölçmüş olur. Bu durumda hata ampermetrenin direncinden ibarettir ki bu da ölçülen büyük direnç yanında kolayca ihmal edilebilecek kadar küçük kalmaktadır (Yaklaşık olarak 0,05 ohm civarında). 1 ohm veya daha küçük dirençlerin ölçülmesinde voltmetrenin bilinmeyen direnç uçlarına bağlanması gerekir. Bu durumda voltmetrenin direnç hesaplarında büyük hataya sebep olur. Bu hata, ölçülecek direncin ampermetre direncine yakın ve daha küçük olduğu hâllerde daha da artar.

      Transformatör sargı dirençleri, çok küçük transformatörler hariç, voltmetre direnci yanında çok küçüktür. Devreden geçecek akımı sınırlayan uygun değerli bir reostanın da şekilde görüldüğü gibi devreye bağlanması faydalıdır. Direncin daha hassas bulunması için deney, birkaç çeşitli akımda yapılır ve bulunacak direnç değerlerinin ortalaması alınır. Büyük akımlı transformatör sargılarının direnç değerleri çok küçük olduğu için bu sargıların uçlarında okunabilecek bir gerilim bulunabilmesi için geçirilecek akımın oldukça yüksek olması gerekir. Bu küçük gerilimin hassas bir şekilde okunabilmesi için de çok küçük gerilimleri ölçebilecek uygun voltmetrenin seçilmesi gerekir.

      Küçük dirençlerin ölçülmesinde çok hassas voltmetreler kullanılacağı için deneyin çok dikkatle yapılması gerekmektedir. Voltmetrenin, devreden akım geçtiği görüldükten sonra direnç uçlarına bağlanması gerekir. Eğer sargıdan (sargıdaki açık devre dolayısıyla) akım geçmezse voltmetre uçlarında devre gerilimi bulunur. Bu da voltmetreye zarar verebilir. Transformatör sargılarının self endüksiyon katsayısı genellikle çok büyük olduğu için devrenin ani açılması sonucu bobinlerde çok yüksek endüksiyon gerilimi oluşur. Bu gerilimin gerek sargılara gerek özellikle voltmetreye zarar vermemesi için gerekli tedbirler alınmalıdır. Voltmetrenin devre kapatıldıktan sonra sargı uçlarına bağlanması ve voltmetre sargı uçlarından alındıktan sonra devrenin açılması gerekir. Devrede depo edilen enerjin devre açılırken ark şeklinde atlayarak şaltere zarar vermemesi için devre açılmadan önce sargı uçlarına bir deşarj direnci bağlanmalıdır.

      KAYNAK: GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİ (522EE0125), ELEKTRİK- ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ - T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

      Nev Teknoloji olarak her türlü bobin sarma makinası üretme kapasitesine sahibiz. Özel tasarım bobin sarma makinaları ile işinize göre üretilen sistemlerle fark yaratın. 0.1mm tel çapından başlayan bobin sarma makinalarımız istenilen tel kalınlığını hatasız bir şekilde teli koparmadan sarmaktadır. Bobin sarma makinaları, trafo sarma makinaları, endüvi sarım makinaları, servo sarma makinaları, motor stator sarma makinaları, motor fren bobini sarma makinaları, DC motor sarma makinaları, troid sarım makinaları ve diğer sarma makinalarımızla hizmetinizdeyiz. Dokunmatik ekran ve kolay kullanım ara yüze sahip bobin sarma makinalarımız iki yıl garantilidir.

      

 
1 2 3
Bobin sarma makinası nev teknoloji

NEV MF250

Bobin sarma işlemlerindeki materyaller sektöre göre değişiklik gösterse de, bobinler birçok makineli iş sektöründe yer alan ürünlerdir. Bobin sarma makineleri, bobinin ve sarılacak telin ebatına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Sargı boyu, nüve çapı, tur sayısı gibi...

Detaylı Bilgi
Bobin sarma makinası nev teknoloji

NEV MS75

Motorların statorlarının sarımı oldukça zor ve dikkat isteyen bir iştir. Gerek motorların çok farklı boyutlarda olması, gerek kullanılan telin kalınlığı, gerekse farklı motor üreticilerinin farklı tasarıma sahip motorları düşünüldüğünde oldukça dikkat edilmesi...

Detaylı Bilgi
Bobin sarma makinası nev teknoloji

NEV MS110

Nev Teknoloji olarak ürettiğimiz bobin makinaları ile artık hızlı ve zahmetsizce bobin sarma işlemlerinizi kısa süre içinde tamamlayabileceksiniz. Özel tasarım, özel yazılım ve kolay kullanım özellikleri ile büyük motorların stator bobinlerini, hassas ayarlamalar ile...

Detaylı Bilgi