Presbant


      Presbantlar dikdörtgen şeklindeki tabakalar hâlinde satılmaktadır. Presbantın özelliği iyi bir yalıtkan olmasıdır. Stator oyukları da, iletkenlerde gövdeye kaçak meydana gelmemesi için presbantla yalıtılır. Kâğıt ve PVC olmak üzere iki tiptir.

      Kağıt presbant: Presle sıkıştırılmış ve yağ emdirilmiş, fırınlanmış kartondan yapılırlar. Uygun ölçülerde kesilerek stator oyuklarına yerleştirilir. Böylece oyuklarla, bobin iletkenleri arasında yalıtkanlık görevi yapar.

      PVC: Termoplastikde denilen PVC, ham petrolün damıtılmasından elde edilir. Bu da kağıt presbantta olduğu gibi uygun ölçülerde kesilerek stator oyuklarına yerleştirilir. Böylece stator oyuklarının yalıtılması sağlanır.

      Presbant Kesme Yöntemleri

      Su yolu: Presbantlar bir yönde kolay bükülürler, diğer yönde büküldüğünde kırılırlar. Büküldüğünde kırılmayan tarafına presbantın suyu denilir. Presbant hazırlanırken bükme iĢleminin suyu yönünde olmasına dikkat edilir.

      Ölçüye göre kesme: Uygun ölçü için, sarım sırasında kartekse kaydettiğimiz değerlerden yararlanılabilir ya da oyuk uzunluğu cetvelle ölçülür. Alınan ölçüye göre presbant üzerine, oyuk boyundan 20 mm daha uzun (kıvırma payı), eninede oyuk çevresi kadar (oyuk ağzından çıkmayacak şekilde çizilir Oyuk sayısı kadar çizim yapılır. Daha sonra bunlar kesilerek ucu katlanır.

      Ucunu katlama: Alınan ölçüye göre kesilen presbantlar, kıvırma aparatı ile her iki ucu kıvrılarak, makas tersi veya cetvelle iyice geriye katlanır. Presbantlar oyuk Ģeklinde V yapılmadan kalın tornavida vs. ile oyuk şeklinde oval hâle getirilir.

      Presbant Kalınlıkları; Presbantlar, 0,10-2mm kalınlıklarında yapılırlar. 0,10-0,15-0,20mm presbantlar, sargıları kendi aralarında yalıtmada, 0,20-0,25-0,30-0,35 mm presbantlar endüvi, rotor, stator oyuklarını yalıtmada, 1-1,5-2 mm’lik presbantlar ise trafo ve endüktörlerde kullanılır. Presbant kalınlığı motorun gücüne göre de değişmektedir. 7,5 kW’a kadar olan motorlarda 0,30-0,40 mm, daha büyük motorlarda ise 0,50-0,60 mm alınabilir. Motora uygun presbant seçimi yapılmalıdır. Çünkü küçük bir motora kalın bir presbant seçildiğinde oyuk daraltılmış olur ve bobinler oyuğa sığmayabilir.

      KAYNAK: EL TİPİ SARIM (522EE0057) ELEKTRİK- ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ - T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

      Nev Teknoloji olarak her türlü bobin sarma makinası üretme kapasitesine sahibiz. Özel tasarım bobin sarma makinaları ile işinize göre üretilen sistemlerle fark yaratın. 0.1mm tel çapından başlayan bobin sarma makinalarımız istenilen tel kalınlığını hatasız bir şekilde teli koparmadan sarmaktadır. Bobin sarma makinaları, trafo sarma makinaları, endüvi sarım makinaları, servo sarma makinaları, motor stator sarma makinaları, motor fren bobini sarma makinaları, DC motor sarma makinaları, troid sarım makinaları ve diğer sarma makinalarımızla hizmetinizdeyiz. Dokunmatik ekran ve kolay kullanım ara yüze sahip bobin sarma makinalarımız iki yıl garantilidir.

      

 
1 2 3
Bobin sarma makinası nev teknoloji

NEV MF250

Bobin sarma işlemlerindeki materyaller sektöre göre değişiklik gösterse de, bobinler birçok makineli iş sektöründe yer alan ürünlerdir. Bobin sarma makineleri, bobinin ve sarılacak telin ebatına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Sargı boyu, nüve çapı, tur sayısı gibi...

Detaylı Bilgi
Bobin sarma makinası nev teknoloji

NEV MS75

Motorların statorlarının sarımı oldukça zor ve dikkat isteyen bir iştir. Gerek motorların çok farklı boyutlarda olması, gerek kullanılan telin kalınlığı, gerekse farklı motor üreticilerinin farklı tasarıma sahip motorları düşünüldüğünde oldukça dikkat edilmesi...

Detaylı Bilgi
Bobin sarma makinası nev teknoloji

NEV MS110

Nev Teknoloji olarak ürettiğimiz bobin makinaları ile artık hızlı ve zahmetsizce bobin sarma işlemlerinizi kısa süre içinde tamamlayabileceksiniz. Özel tasarım, özel yazılım ve kolay kullanım özellikleri ile büyük motorların stator bobinlerini, hassas ayarlamalar ile...

Detaylı Bilgi