Bobin Ölçüsü


      Sarımı yapılacak motorun bobin gruplarını sarabilmek için, önce bobin ölçüleri alınır. Bunun için de doğru bir ölçü alınması gerekir. Eğer, alınan ölçü küçük olursa rotor, statorun içerisine girmeyebilir veya girse dahi rotor sargılara sürtebilir. Alınan ölçü büyük olursa sargılar, kapaklara sürtebilir, kapakların kapanması zor olabilir veya rotor yuvasına girmeyebilir.

      Doğru ölçü alabilmek için şunlara dikkat etmeliyiz:

      * Sarımını yapacağımız statorun bobin gruplarının kaç bobinden meydana geldiği ve oyuk adımı tespit edilir.

      *Buna göre stator üzerinde tek bir tel , bobinin giriş ve çıkış kenarlarının yatırılacağı oyuklardan geçirilerek bobin ölçüsü alınır.

      * Daha sonra bu ölçü teli, çıkrığa bağlanan kalıp üzerine takılarak kalıplar bobin ölçüsüne göre ayarlanır. Sarılan ilk bobin grubu statora yerleştirilir.

      *Bobin ölçüsünün büyük veya küçük olup olmadığı kontrol edilir.

      *Eğer ilk bobin grubu normal ise diğer bobin grupları da aynı ölçüye göre sarılır.

      *Eğer ilk bobin grubu uygun değilse yeniden bobin ölçüsü alınarak kalıplar ayarlanır ve bobin grubu tekrar sarılarak oyuklara yerleştirilip kontrol edilir.

      Statoru Temizleme Nedeni; Stator oyuklarının temiz olmasına dikkat edilir. Sargıları sökülmüş bir statorun oyukları içinde presbantlar veya pislikler yapışıp kalabilir. Bunun sonucunda da oyuklar daralacağından, bobinleri yerleştirirken iletken demetlerinin oyuklara girmesi zorlaşabilir. Bu nedenle statorun temizlenmesi gerekir.

      Uzun süre kullanılmış olan bir motorun sargıları söküldüğünde oyuklar içerisine presbantlar yapışabilir. Oyuklarda paslanma ve oksitlenmeler olabilir. Statorumuzu yeniden sarıma hazırlamak için bunların temizlenmesi gerekir. Bunun için de şu yöntemleri uygularız:

      *Tel fırça ile: Oyuklara uygun bir tel fırça, oyukların içerisine tek tek sokularak, oyuk içerisindeki pisliklerin temizlenmesi sağlanır.

      *Kimyasallarla: Benzin ve tiner gibi kimyasallar kullanarak stator üzerindeki pasların ve oksitlenmelerin temizlenmesi gerçekleştirilir.

      *Yakılarak: Sargıları sökülmüş olan statorun, oyuklarının içerisine presbant gibi yanıcı maddeler yapışmış olabilir. Bunlar bir pürmüzle yakılarak oyuklar temizlenir.

      KAYNAK: EL TİPİ SARIM (522EE0057) ELEKTRİK- ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ - T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

      Nev Teknoloji olarak her türlü bobin sarma makinası üretme kapasitesine sahibiz. Özel tasarım bobin sarma makinaları ile işinize göre üretilen sistemlerle fark yaratın. 0.1mm tel çapından başlayan bobin sarma makinalarımız istenilen tel kalınlığını hatasız bir şekilde teli koparmadan sarmaktadır. Bobin sarma makinaları, trafo sarma makinaları, endüvi sarım makinaları, servo sarma makinaları, motor stator sarma makinaları, motor fren bobini sarma makinaları, DC motor sarma makinaları, troid sarım makinaları ve diğer sarma makinalarımızla hizmetinizdeyiz. Dokunmatik ekran ve kolay kullanım ara yüze sahip bobin sarma makinalarımız iki yıl garantilidir.

      

 
1 2 3
Bobin sarma makinası nev teknoloji

NEV MF250

Bobin sarma işlemlerindeki materyaller sektöre göre değişiklik gösterse de, bobinler birçok makineli iş sektöründe yer alan ürünlerdir. Bobin sarma makineleri, bobinin ve sarılacak telin ebatına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Sargı boyu, nüve çapı, tur sayısı gibi...

Detaylı Bilgi
Bobin sarma makinası nev teknoloji

NEV MS75

Motorların statorlarının sarımı oldukça zor ve dikkat isteyen bir iştir. Gerek motorların çok farklı boyutlarda olması, gerek kullanılan telin kalınlığı, gerekse farklı motor üreticilerinin farklı tasarıma sahip motorları düşünüldüğünde oldukça dikkat edilmesi...

Detaylı Bilgi
Bobin sarma makinası nev teknoloji

NEV MS110

Nev Teknoloji olarak ürettiğimiz bobin makinaları ile artık hızlı ve zahmetsizce bobin sarma işlemlerinizi kısa süre içinde tamamlayabileceksiniz. Özel tasarım, özel yazılım ve kolay kullanım özellikleri ile büyük motorların stator bobinlerini, hassas ayarlamalar ile...

Detaylı Bilgi