DA Motorlarının Sargı Yapıları ve Özellikleri
Çalışma prensipleri aynı olmakla birlikte farklı yapıda doğru akım motorları da kullanılmaktadır. Bu motorları birbirlerinden ayıran en büyük fark endüktör sargılarının yapılarında görülür. İşletmelerde üç farklı yapıda doğru akım motoru kullanılmaktadır. Bunlar; şönt, seri ve kompunt motorlardır.
Şönt Motor Endüktör Yapısı; Şönt motor endüktör sargısının özelliği ince kesitli, çok sipirli (sarımlı) olmasıdır. Şönt motorların endüktör sargısı endüviye paralel bağlanır (Bağlantı şemalarında C – D harfleri ile sembolleri gösterilir.). Seri Motor Endüktör Yapısı; Seri motorun endüktör yapısı şönt motor endüktör sargısına kıyasla kalın kesitli, az sipirli (sarımlı) dır. Endüvi ile seri bağlanır. Seri sargı uçları bağlantı şemalarında E – F harfleri ile gösterilir. Kompunt Motor; Kompunt motor da endüktör sargısı olarak şönt ve seri olmak üzere iki tip sargı bulunur. Kompunt motor, istenirse şönt veya seri motor olarak da çalışabilir. Ancak şönt sargı endüviye paralel; seri sargı endüviye seri bağlandığında kompunt bağlantı yapılır.
Sabit Kutup Geriliminde Kutup Alan Şiddetini Değiştirerek Devir Sayısı Ayarı; Bu şekilde devir değiştirme, şönt ve kompunt motorların endüktör sargına seri olarak qst reostası bağlanarak yapılmaktadır. Reosta ile endüktörden geçen uyartım akımı azalırsa manyetik alan zayıflar, motorun devir sayısı artar. Reosta direnci artırılırsa bu kez endüktörden geçen akım azalır ve devir sayısı artar. Akımın artırılması veya azalmasını ampermetreden görebiliriz. DA motorlarının yol almasında LMR reostası kullanılır.
Seri Motorlarda Devir Sayısı Ayarı; Qst reosta ile seri sargı üzerinde düşen gerilim değiştirilir. Reosta seri sargıya paralel bağlanır, reosta direnci artınca endüktörden geçen akım artar. Böylece manyetik alan şiddetinde artar. Manyetik alan artması devir sayısında azalmaya neden olur. Reostanın direnci azalınca endüktörden geçen akım reostayı tercih eder. Böylece seri sargıdan geçen akım azalır, akımın azalması manyetik alanı azaltır ve motorun devir sayında artma meydana gelir. Seri motorlar için ideal devir şeklidir ancak reosta direnci sıfır yapılarak devir sayısının aşırı olması sakınca oluşturabilir. Ayrıca reosta direnci sıfırda bırakılıp durdurduktan sonra başlatma yapılmamalıdır çünkü motorun yanmasına sebep olur. Bazı seri motorların yapımı sırasında endüktör sargısından kademeli uçlar çıkarılmış olabilir. Bu durumda, endüktör sargısından çıkan kademeli uçlara DA gerilim uygulanınca değişik manyetik alan şiddetleri oluşur. Seri sargıdaki manyetik alan değişikliği, devir sayılarının farklı olmasını sağlar. Manyetik alan şiddeti azaldıkça devir artar. Manyetik alan şiddeti arttıkça devir sayısında azalma görülmektedir.
Motora Uygulanan Gerilimi Değiştirerek Devir Sayısı Ayarı; Gerilimi değiştirilerek devir sayısı ayarı en çok kullanılan tekniklerden biridir. Endüvi devresine seri şekilde qst reostası bağlanır. Direncin artırılıp azaltılması endüviden geçen akımın değişmesini sağlar. Endüvi üzerindeki akım değişmesi gerilimin değişmesini sağlar. Endüktör gerilimi sabit tutulup endüviden geçen akım artarsa devir sayısı artar. Endüviden geçen akım azalırsa devir sayısı azalır (Akımın artığını ya da azaldığını ampermetreden gözlemleyebiliriz.).
KAYNAK: DOĞRU AKIM MOTORLARI (522EE0123), ELEKTRİK- ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ - T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Nev Teknoloji olarak her türlü bobin sarma makinası üretme kapasitesine sahibiz. Özel tasarım bobin sarma makinaları ile işinize göre üretilen sistemlerle fark yaratın. 0.1mm tel çapından başlayan bobin sarma makinalarımız istenilen tel kalınlığını hatasız bir şekilde teli koparmadan sarmaktadır. Bobin sarma makinaları, trafo sarma makinaları, endüvi sarım makinaları, servo sarma makinaları, motor stator sarma makinaları, motor fren bobini sarma makinaları, DC motor sarma makinaları, troid sarım makinaları ve diğer sarma makinalarımızla hizmetinizdeyiz. Dokunmatik ekran ve kolay kullanım ara yüze sahip bobin sarma makinalarımız iki yıl garantilidir.
NEV MF250
Bobin sarma işlemlerindeki materyaller sektöre göre değişiklik gösterse de, bobinler birçok makineli iş sektöründe yer alan ürünlerdir. Bobin sarma makineleri, bobinin ve sarılacak telin ebatına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Sargı boyu, nüve çapı, tur sayısı gibi...
Detaylı BilgiNEV MS75
Motorların statorlarının sarımı oldukça zor ve dikkat isteyen bir iştir. Gerek motorların çok farklı boyutlarda olması, gerek kullanılan telin kalınlığı, gerekse farklı motor üreticilerinin farklı tasarıma sahip motorları düşünüldüğünde oldukça dikkat edilmesi...
Detaylı BilgiNEV MS110
Nev Teknoloji olarak ürettiğimiz bobin makinaları ile artık hızlı ve zahmetsizce bobin sarma işlemlerinizi kısa süre içinde tamamlayabileceksiniz. Özel tasarım, özel yazılım ve kolay kullanım özellikleri ile büyük motorların stator bobinlerini, hassas ayarlamalar ile...
Detaylı Bilgi