Alternatör Sarım


      Bobinler oluklara yerleştirilmeden önce oluk adımına göre düzeltilir. Çıkış geriliminin düşmemesi, iletkenlerin zarar görmemesi için iletkenler oluklara itina ile yerleştirilir. Bobin grubu bölünerek oluklara yerleştirilir. Bobinler oluklara yerleştirildikten sonra diğer bobinler takılmadan önce düzeltilir. iletkenlerin çıkmaması için oluklara kapak yerleştirilir. Kapak boyu stator kenarından iki-üç milimetre kadar dışarıya kadar olacak şekilde hazırlanır. Tam kalıp sarımlarda bir oluk içerisinde iki bobin kenarı bulunur. Bobin kenarlarının birbirinden yalıtılmaları gerekir. Bunun için bir bobin grubu takıldıktan sonra kapaklar çıkartılır. Bunların yerine stator dışındaki iletkenlerin de yalıtımı için uzun kapaklar yerleştirilir. Bu kapaklar hem bobin içindeki ve hem de bobin dışındaki yalıtımı sağlarlar.

      Oluk içerisine yerleştirilen birinci kenar bobinleri ikinci kenarların kolay yerleştirilmeleri için oluk sürgü çubuğu yardımıyla oluk içinde itilir ve sıkıştırılır. Uzun kapaklar takıldıktan sonra ikinci bobinler birinci bobinlerin üzerlerine yerleştirilir. ikinci kenar bobinleri yerleştirildikten sonra daha önce çıkarttığımız kısa kapaklar ikinci kenarın üzerlerine takılır. Oluk içerisine yerleştirilen bobinler plastik çekiçle yardımıyla düzeltilir ve şekil verilir. Bobinlere kesinlikle metal cisimle vurulmaz. Bobinlere düzgün ve yuvarlak bir şekil verilir. Yarım ve tam kalıp sarımlarda bobin kenarlarının bir tarafı altta diğer tarafı üstte kalır. Bunun için ilk takılan bobin kenarları kaldırılır. Altlarına son takılan bobin kenarları yerleştirilir.

      Sarım bitince tüm bobinlere şekil verilir. Bobinler statora değiyorsa kaldırılır. Üstten ve yandan vurularak bobinlere şekil verilir. şekil verirken plastik çekiçle beraber tahta çıta kullanılarak bobinler düzeltilir. Bobinler arası yalıtıma geçmeden önce bobin grupları elle veya plastik çekiçle düzeltilir. Alternatör bobin grupları arasındaki kısa devreler alternatör içinde büyük kısa devre akımlarının dolaşmasına sebep olur. Bu yüzden bobinlerin birbirlerinden yalıtılmaları gerekmektedir. Bunun için oluklar arasına presbantlar yerleştirilir. Presbantların boyutları çok önemlidir. Bobin gruplarını birbirinden ayıracak şekilde kesilir. Fakat bobin yüzeylerini kesinlikle aşmamalıdır. Bobinler en son verniklendiğinde aksi taktirde bibin içlerine vernik akışı olmaz. Presbantlar bobin gruplarını ayıracak şekilde konulur. Fazlar arasında yalıtım sağlanır. Presbanların dışarıya sarkan kısımları makasla kesilir. Sonuçta düzgün bir yalıtım sağlanır. Oluklar arası yalıtım yapıldıktan sonra dikme işlemine geçilir. Bakır iletkenler manyetik malzemeler değildir. Ancak iletkenlerde oluşan manyetik alan iletkenlerde hareket meydana getirebilir. Bunun için dikme işlemi sıkı bir şekilde yapılmalıdır. Dikme işleminde şerit tiret veya tesbih ipi kullanılır. Tiret veya ip stator içinden dışarıya doğru geçirilerek dikme işlemi yapılır. Dikme işlemi tüm bobinlere iki veya üç oluk aralıkları ile muntazam bir şekilde yapılır. Bobinlerin daha fazla sıkışması için plastik çekiç kullanılır. Dikme işlemi sonunda düzgün bir görüntü elde edilmelidir.

      Alt tarafta dikme işlemi bittikten sonra üst tarafa geçilir. Üst tarafta bobin bağlantı uçları bulunur. Bobin uçlarına makaron geçirilerek bağlantı yapılır. Dışarıya çıkarılacak uçlar uygun uzunlukta ısıya dayanıklı (yanmaz) izoleli iletkenlerle bağlanır. Bağlantı uçları ve dışarıya çıkartılacak uçlar makaron içerisinde kalır. Yapılan bütün ekler lehimlenir. Lehimleme işleminden sonra bobin grupları düzeltilir. Bobin grupları yine presbantlarla birbirlerinden yalıtılır. Bobinler düzeltildikten sonra dikme iĢlemi yapılır. Bütün uçlar bağlantı yerine yakın ve aynı yerden çıkartılır. Dikme işleminden sonra oluklar kontrol edilir. Oluklarda presbantların dışarıya taşmaları engellenir. Çıkan presbantlar geri itilir veya oluklara, kavelalar çakılır. Dikme işleminin tamamen bitmesinden sonra vernikleme işlemine geçilir. Vernikleme için lak izolasyon sıvısı kullanılır. Bobin gruplarına oluk içlerine fırça yardımıyla vernik sürülür. Böylelikle hem daha iyi bir yalıtım sağlanmış olur ve hem de bobinlerin manyetik alandan dolayı titreşimi engellenmiş olur.

      Jeneratör uygulamalarında tüm sargı elemanları sert çevre şartlarına karşı özel olarak hazırlanmış maddelerle emdirme işlemi yapılır. Yüksek mekanik dayanıklılık gerektiren dönen parçalar için ve statik sargılar için geliştirilmiş reçineler seçilerek yüksek dereceli harç ile emdirme işlemi yapılır. Zengin reçine teknolojisi ve en iyi özellikteki VPI epoksi kullanılarak oluşturulan bu karışımla en iyi izolasyona sahip üstün bir ürün elde edilir. 5 kV ve üzerindeki makinelerde korona korumalı şeritler kullanılır. Alternatör sargılarında oluşacak nem, yalıtım direncinin zayıflamasına neden olur. Bu nedenle yoğunlaşmadan dolayı oluşabilecek nemin sargılara zarar vermemesi için stator sargıları üzerine ısıtıcı bağlanır. Bu ısıtıcılar 220-110V geriliminde ve 50-65W gücünde olabilir.

      KAYNAK: ALTERNATÖR SARIMI (522EE0062) ELEKTRİK- ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ - T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

      Nev Teknoloji olarak her türlü bobin sarma makinası üretme kapasitesine sahibiz. Özel tasarım bobin sarma makinaları ile işinize göre üretilen sistemlerle fark yaratın. 0.1mm tel çapından başlayan bobin sarma makinalarımız istenilen tel kalınlığını hatasız bir şekilde teli koparmadan sarmaktadır. Bobin sarma makinaları, trafo sarma makinaları, endüvi sarım makinaları, servo sarma makinaları, motor stator sarma makinaları, motor fren bobini sarma makinaları, DC motor sarma makinaları, troid sarım makinaları ve diğer sarma makinalarımızla hizmetinizdeyiz. Dokunmatik ekran ve kolay kullanım ara yüze sahip bobin sarma makinalarımız iki yıl garantilidir.

      

 
1 2 3
Bobin sarma makinası nev teknoloji

NEV MF250

Bobin sarma işlemlerindeki materyaller sektöre göre değişiklik gösterse de, bobinler birçok makineli iş sektöründe yer alan ürünlerdir. Bobin sarma makineleri, bobinin ve sarılacak telin ebatına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Sargı boyu, nüve çapı, tur sayısı gibi...

Detaylı Bilgi
Bobin sarma makinası nev teknoloji

NEV MS75

Motorların statorlarının sarımı oldukça zor ve dikkat isteyen bir iştir. Gerek motorların çok farklı boyutlarda olması, gerek kullanılan telin kalınlığı, gerekse farklı motor üreticilerinin farklı tasarıma sahip motorları düşünüldüğünde oldukça dikkat edilmesi...

Detaylı Bilgi
Bobin sarma makinası nev teknoloji

NEV MS110

Nev Teknoloji olarak ürettiğimiz bobin makinaları ile artık hızlı ve zahmetsizce bobin sarma işlemlerinizi kısa süre içinde tamamlayabileceksiniz. Özel tasarım, özel yazılım ve kolay kullanım özellikleri ile büyük motorların stator bobinlerini, hassas ayarlamalar ile...

Detaylı Bilgi