DA Motor Uygulama


      DA Şönt Motorun Bağlantısı; Şönt motorda şönt sargı ve endüvi bulunmaktadır. Şönt sargı C – D harfleri ile gösterilir. Bazı şönt motorlarda yardımcı kutup kullanılır. Yardımcı kutup, H –G harfleri ile gösterilir ve endüviye seri bağlanır. Endüvi ise A – B harfleri ile gösterilir. Doğru akım şönt motora genellikle LMR reostası ile yol verilir. DA gerilimi tristörlü (SCR) üç fazı doğru akıma çeviren doğrultmaçlar ile sağlanmaktadır. Şönt sargı ile endüvi paralel bağlanır. Doğru akım motorlarının bazıları büyük güçte olduklarından direkt şebekeye kesinlikle bağlanmaz, motora ancak uygun reostalar ile yol verilir. Şönt motor bağlanırken etikette yazan gerilim ve akım değerlerine çok dikkat edilmelidir. Dikkat ciddi ölçüde zarar görür.

      Devir Sayısı Ayarı; Şönt motorun devir sayısı ayarı, motorun gücüne göre birkaç yöntemle yapılır. Endüktör sargısındaki gerilim sabit tutularak endüviden geçen akım LMR reostası değiştirmektir. Endüvi devresindeki direnç azaldıkça devir sayısı artar. Bazı tipteki LMR reostaları sadece endüviden geçen akım azalttığı gibi bir miktar da endüktörden geçen akımı azaltır. Bu durumda devir biraz daha artar.

      Devir Yönü Değişimi; Şönt motorun endüktöründen ya da endüvisinden geçen akımın yön değiştirmesi ile devir yönü değiştirilir. Doğru akım şönt motorunun endüktöründen geçen akımın yönünün değiştirilmesi ile devir yönü değişir. Yapılan bağlantıda akım yönüne bağlı olarak kutuplarda N ve S kutbu oluşur. İçinden akım geçen iletken, manyetik alan dışına itilir. Ancak endüktörden geçen akım yön değiştirirse akım yönüne bağlı olarak kutuplardaki N ve S kutupları da yön değiştirir. Kutupların bu değişimi şönt motorun devir yönünün değişmesini sağlar. Endüviden geçen akım yönü değiştirilirse de şönt motorun devir yönünü değişir. Bunu yapabilmek için bağlantı şemasındaki (A –B) uçlarına bağlanan iletkenler karşılıklı yön değiştirmelidir. Bu değişim yapılırsa devir yönü değişir.

      DA Seri Motorun Bağlantısı; Seri motorda endüvi sargı uçları A –B, yardımcı kutup sargısı varsa yardımcı kutup sargı uçları G-H, seri sargı ise E – F harfleri ile gösterilir. Seri motorlar şönt motorda olduğu ilk kalkınma anında fazla akım çeker. Motorun yol almada çekeceği fazla akımı engellemek için yol verme direnci kullanılarak bağlantı yapılır. Çok küçük seri motorlara doğrudan doğruya dirençsiz yol verilmesi şebekeyi olumsuz etkilemez. Doğru akım seri motor bağlantısı yapılırken endüvi ve endüktör sargısı seri bağlanır.

      Seri Motor Devir Sayısı Ayarı; Doğru akım seri motor, yük arttıkça devir sayısında azalma olan motorlardır. Seri motorlara yol vermede şönt motorda olduğu gibi LMR reostası veya qst reostası kullanılır. Devrede direnç arttıkça doğru akım seri motor devir sayısında azalma meydana gelir. Seri motorun boşta devir sayısı oldukça yüksektir. O nedenle boşta çalıştırılmaz.

      Seri Motor Devir Yönü Değişimi; Şönt motorlarda olduğu gibi seri motorların devir yönleri endüviden ya da endüktörden geçen akımın yön değiştirilmesi ile yapılır. Çoğunlukla endüviden geçen akım yönünü değiştirmek tercih edilir (Şekil 2.8). İsterseniz endüktörden geçen akım yönünü değiştirerek de devir yönünü değiştirebilirsiniz.

      DA Kompunt Motorun Bağlantısı; Doğru akım kompunt motorun şema çizimlerinde endüvi sargı uçları A –B, yardımcı kutup sargısı varsa yardımcı kutup sargı uçları G – H, seri sargı E – F, şönt sargılar ise C – D harfleri ile gösterilir. Kompunt motor, şönt ve seri motorun çalışma özelliğini gösteren motorlardır. Kompunt motor, işletme ihtiyacına göre farklı şekilde endüktör sargılarının bağlantıları yapılabilir. Bu bağlantı şekillerine göre eklemeli ve çıkarmalı diye isimler alır. Şönt sargının ve seri sargının meydana getirdiği manyetik alan birbirini kuvvetlendiriyorsa eklemeli (toplamalı) kompunt bağlantı yapılmış olur. Eklemeli kompunt motorun yük akımı arttıkça devir sayısında azalma meydana getirir.

      KAYNAK: DOĞRU AKIM MOTORLARI (522EE0123), ELEKTRİK- ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ - T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

      Nev Teknoloji olarak her türlü bobin sarma makinası üretme kapasitesine sahibiz. Özel tasarım bobin sarma makinaları ile işinize göre üretilen sistemlerle fark yaratın. 0.1mm tel çapından başlayan bobin sarma makinalarımız istenilen tel kalınlığını hatasız bir şekilde teli koparmadan sarmaktadır. Bobin sarma makinaları, trafo sarma makinaları, endüvi sarım makinaları, servo sarma makinaları, motor stator sarma makinaları, motor fren bobini sarma makinaları, DC motor sarma makinaları, troid sarım makinaları ve diğer sarma makinalarımızla hizmetinizdeyiz. Dokunmatik ekran ve kolay kullanım ara yüze sahip bobin sarma makinalarımız iki yıl garantilidir.

      

 
1 2 3
Bobin sarma makinası nev teknoloji

NEV MF250

Bobin sarma işlemlerindeki materyaller sektöre göre değişiklik gösterse de, bobinler birçok makineli iş sektöründe yer alan ürünlerdir. Bobin sarma makineleri, bobinin ve sarılacak telin ebatına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Sargı boyu, nüve çapı, tur sayısı gibi...

Detaylı Bilgi
Bobin sarma makinası nev teknoloji

NEV MS75

Motorların statorlarının sarımı oldukça zor ve dikkat isteyen bir iştir. Gerek motorların çok farklı boyutlarda olması, gerek kullanılan telin kalınlığı, gerekse farklı motor üreticilerinin farklı tasarıma sahip motorları düşünüldüğünde oldukça dikkat edilmesi...

Detaylı Bilgi
Bobin sarma makinası nev teknoloji

NEV MS110

Nev Teknoloji olarak ürettiğimiz bobin makinaları ile artık hızlı ve zahmetsizce bobin sarma işlemlerinizi kısa süre içinde tamamlayabileceksiniz. Özel tasarım, özel yazılım ve kolay kullanım özellikleri ile büyük motorların stator bobinlerini, hassas ayarlamalar ile...

Detaylı Bilgi