Trafo Arıza
Bucholz Röle Genel yapısı; Bucholz röle, transformatör yağı içinde oluşacak gazlara bağlı olarak ikaz ya da açma sinyali veren koruyucu röledir. Bucholz rölesi, aşağıda belirtilen arızalarda işlem görür: Sargı kısa devrelerinde, Sargı ile nüve arası kısa devrelerde, Gerilim taşıyıcı elemanlarının kendi aralarındaki atlamalarında, Gerilim taşıyıcı elemanlarından kazan, kapak ve nüveye olan atlamalarda, Hatalı iletken bağlamaları ve kopmalarında, Yağa hava girmesi veya gaz oluşmasında, Yağ eksilmesinde, Test ve ayar. Bucholz röle, işletmeye alınmadan önce aşağıda belirtildiği şekilde kontrol edilmelidir: Röle üzerinde ok işareti, genleşme kabı tarafını gösterecek şekilde olmalıdır. Röledeki havanın çıkması için üst kapakta bulunan test başlığı sökülüp yağ çıkıncaya kadar açık tutulur. Bağlantı şekli kontrol edilir. Bucholz röle kontaklarının çalışmasını kontrol etmek için test butonunun kapağını çıkarınız ve bu butona yavaş yavaş bastırınız. Rölenin önce alarm sonra açma kumandası vermelidir. Bucholz rölede gaz toplanması hâlinde gazın yanıcı olup olmadığını, üzerine eğilmeden alev yaklaştırarak kontrol ediniz. Yanıcı gaz, transformatör içinde arıza olduğunu gösterir. Bu durumda transformatöre tekrar enerji uygulamayınız. Yanıcı olmayan gaz ise büyük ihtimalle transformatör içinde sıkışmış havadır. Transformatör çalışmaya devam edebilir. Mümkün ise bucholz rölede biriken gazı analiz ettiriniz. Röle kontaklarının taşıyabilecekleri en yüksek akım değerleri röle üzerinde bulunan etikette yazılıdır. Bu değerleri aşmayınız.
Çift Kontaklı Termometre; Bu elemanlar, güç trafolarının sargı veya yağ sıcaklıklarının tespiti ile tehlikeli sınırlarda alarm ve açtırma yapabilecek şekilde yerleştirilmiş cihazlardır. Özellikle trafoların aşırı yüklenmelerinde fanları çalıştırmada, alarm vermede hatta trafoyu devre dışı bırakacak kesicileri açtırmada kullanılırlar. Alarm ve açma ibrelerinin ayarı veya elektrik bağlantılarının kontrolü için termometrenin önündeki kapağı ve camı çıkarınız. Alarm ve açma kontaklarının akım taşıma kapasitelerini aşmamak için yardımcı röle kullanınız. Termometre sondasına bağlı boruya keskin dönüş yaptırmayınız. Termometre cebine bir miktar yağ ilave ediniz. Termostatın kadranı üzerindeki göstergede, ibresinden hariç iki adet ayarlanabilir elektriki kontak ibresi bulunur. Bu ibreler, istenilen sınırlar içinde alarm ve açma devresine kumanda ederek görev yapar. Bazen de bunlardan yararlanılarak trafo fanları devreye sokulup çıkarılabilir. Alarm devresine ait ibre genelde 50C – 60 C’ye; açma devresinin ibresi ise 70 C –80 C’ye ayarlanır.
Hava Kurutucuları; Hava kurutucusu, hava kurutma maddesi (slicagel) doldurulan cam kap ve yağ çanağından oluşmaktadır. Transformatörlerde kullanılan hava kurutucuları; transformatörlerin büyüklüklerine, yağ hacimlerine ve çalışacağı ortamın nem derecesine göre imal edilir. Hava kurutma maddesi slicagel; kimyasal olarak nötr hâle getirilmiş, çok iyi nem alma özelliğine sahip, sert, kuru olduğu zaman koyu mavi renkte, nem aldıkça pembeleşen bir maddedir. Silikagel, silisit asit hidartın kobalt nitratla emprenye edilmesinden üretilir. Ağırlığının % 40 oranında su (nem) alma özelliğine sahiptir. Kontrol ve bakım Transformatörün nakliyesi sırasında yağın slicagel maddesine bulaşmaması için yağ haznesi boş olarak gönderilir. Transformatör işletmeye alınmadan önce yağ çanağı, işaretli seviyeye kadar transformatör yağı ile doldurulur. Slicagelin yağlanmamasına dikkat edilmelidir. Yağlanan slicagel, siyah renk alır ve nem alma özelliğini kaybeder. Slicagelin ¾‘ü pembeleştiğinde değişmesi gerekir.
Buşingler Transformatörlerde macunsuz, üzeri sırlanmış, seramik buşingler kullanılır. Üst kapağa conta ile yağ sızdırmaz bir şekilde monte edilmiştir. Transformatör devreye alınacağı zaman buşing tijinin somunu gevşetilerek tij 5 mm kadar buşing içine itilir. Biriken hava varsa dışarıya çıkması sağlanır. Yağ sızmaya başladığı anda somunlar tekrar sıkılır ve sızan yağ temizlenir. Buşing değiştirme işleminin yapılması; Buşinglerin çatlama, kırılma gibi nedenlerden dolayı değişmesi gerekebilir. Önce transformatör yağı, kapak altı seviyesine kadar temiz ve kuru bir kaba boşaltılır; hava almayacak şekilde muhafaza edilir. Bu şekilde alınan yağ tekrar kullanılabilir. Buşingin somunlarını ve buşing başlığını sökünüz, buşingi çıkarınız. Bu esnada transformatör içine yabancı madde kaçmasını önleyiniz. Buşingle kapak arasındaki contayı değiştiriniz. Diğer contaları da kontrol ederek gerekiyorsa değiştiriniz.Yeni buşing başlığını ve somunlarını takınız.
KAYNAK: OG / YG TRANSFORMATÖR SARIMI (522EE0044), ELEKTRİK- ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ - T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Nev Teknoloji olarak her türlü bobin sarma makinası üretme kapasitesine sahibiz. Özel tasarım bobin sarma makinaları ile işinize göre üretilen sistemlerle fark yaratın. 0.1mm tel çapından başlayan bobin sarma makinalarımız istenilen tel kalınlığını hatasız bir şekilde teli koparmadan sarmaktadır. Bobin sarma makinaları, trafo sarma makinaları, endüvi sarım makinaları, servo sarma makinaları, motor stator sarma makinaları, motor fren bobini sarma makinaları, DC motor sarma makinaları, troid sarım makinaları ve diğer sarma makinalarımızla hizmetinizdeyiz. Dokunmatik ekran ve kolay kullanım ara yüze sahip bobin sarma makinalarımız iki yıl garantilidir.
NEV MF250
Bobin sarma işlemlerindeki materyaller sektöre göre değişiklik gösterse de, bobinler birçok makineli iş sektöründe yer alan ürünlerdir. Bobin sarma makineleri, bobinin ve sarılacak telin ebatına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Sargı boyu, nüve çapı, tur sayısı gibi...
Detaylı BilgiNEV MS75
Motorların statorlarının sarımı oldukça zor ve dikkat isteyen bir iştir. Gerek motorların çok farklı boyutlarda olması, gerek kullanılan telin kalınlığı, gerekse farklı motor üreticilerinin farklı tasarıma sahip motorları düşünüldüğünde oldukça dikkat edilmesi...
Detaylı BilgiNEV MS110
Nev Teknoloji olarak ürettiğimiz bobin makinaları ile artık hızlı ve zahmetsizce bobin sarma işlemlerinizi kısa süre içinde tamamlayabileceksiniz. Özel tasarım, özel yazılım ve kolay kullanım özellikleri ile büyük motorların stator bobinlerini, hassas ayarlamalar ile...
Detaylı Bilgi