Oto Trafo Arıza


      Oto trafosunun etkilendiği aşırı akım arıza çeşitleri iki grupta sınıflandırılabilir; 1- İç Arıza 2 -Dış Arıza

      İç Arıza; Oto trafolarının izolasyonu pamuk, ipek, kağıt ve izolasyon yağı gibi izolasyon maddeleriyle sağlanır. Söz konusu izolasyon maddelerinin zamanla aşırı akım ya da aşırı gerilimin etkilerinden dolayı zayıflar ve izolasyon seviyesi düşer. Bu durumda sarımlar, sargılar veya sargı tank arasında izolasyon seviyesi düşük ZAYIF NOKTALAR oluşur. Bu zayıf noktalar aşırı akım veya aşırı gerilim gibi bir zorlanma sonucu, hatta normal işletme koşullarında iç arızaların oluşmasına neden olur. Bu arızalar; Sarımlar Arası Kısa Devre, Sargılar Arası Kısa Devre, Sargı Toprak Kısa Devre arızaları şeklinde belirtilir. Söz konusu arıza şekillerinden birinin oluşması durumunda transformatör kullanılamayacak duruma gelmiş ya da başka bir deyişle yanmış olur.

      İç Arıza; Oto trafolarının beslediği devrede oluşan aşırı akım arıza çeşitleri üç şekilde belirtilir. Fazlar arası kısa devre, Faz toprak arası kısa devre, Aşırı yüklenme. Oto trafolarının beslediği devrede oluşan arızaların nedenleri şu şekilde özetlenebilir; Aşırı gerilim sonucu izalatör üzerinde ark oluşması, Buşing veya izalatörlerin kırılması ya da çatlaması, İletkenlerin rüzgarla sallanmasından veya kar yığılmasıyla birbirine yaklaşması, İletken kopması, direk yıkılması veya bir ağacın nakil hattına yaslanması, Abonelerin aşırı yük çekmeleri.

      Aşırı Gerilim Etkisi; Her izolasyon maddesi, belirli bir gerilim değerine kadar özelliğini kaybetmeden yalıtım yapabilir. Bu değerin üzerinde bir gerilim uygulandığında, yani aşırı gerilim durumunda izolasyon maddesi delinir ve kısa devre arızası oluşur. Genel olarak nominal işletme geriliminin % 110 ‘nu ya da başka bir deyişle 1,1 katı MAKSİMUM İŞLETME GERİLİMİ olarak kabul edilir. Bu değerin üstündeki gerilimlere AŞIRI GERİLİM denir.

      Aşırı Gerilim Oluşumu; İşletme araçlarının izolasyonunu zorlayan ve delinmesine neden olabilen aşırı gerilimlerin oluşumu iki kısımda özetlenebilir. İç aşırı gerilimler; İç aşırı gerilimler, boşta çalışan enerji nakil hattı ve trafo gibi işletme araçlarının devreye alınıp çıkarılmasıyla veya faz toprak kısa devresi, hat kopması ya da dağıtım hatlarında sigorta atması gibi arızalarda oluşan aşırı gerilim şeklidir. Bağlama olaylarında oluşması nedeniyle MANEVRA GERİLİMİ olarak da bilinir. Gerilim artışı normal işletme geriliminin üç katına kadar ulaşabilir. İşletme frekansının üstünde ve kısa sürelidir.Ancak yüklü devrelerin servise alınıp çıkarılması veya büyük kısa devre akımlarının kesilmesi durumunda iç aşırı gerilimler oluşmamaktadır. Dış aşırı gerilimler; Elektrik yüklü bulutlardan topraktaki karşıt elektrik yüklü bölgeye olan elektrik boşalımına YILDIRIM denir. Yıldırım nedeniyle oluşan aşırı gerilimlere de DIŞ AŞIRI GERİLİMLER adı verilir. Yıldırım, buluttan toprağa olduğu gibi topraktan buluta doğru da çıkabilir. Elektrik yüklü bulut ile toprak arasındaki boşalımı başlangıçta hava önler. Ancak bulut yere yaklaştıkça ve üstelik buluttaki elektriğin yükü arttıkça hava bu geçimi önleyemez duruma gelir ve yük boşalımı gerçekleşir. Yıldırım iki-üç kilometre yüksekteki bir bulutla yer arasında da oluşabilir. Durum böyle olunca iki - üç kilometre kalınlığındaki havanın sağladığı izolasyonu delen bu gerilim için İZOLASYON SINIRI TAŞIMAZ denilebilir. Ayrıca, yük boşalması anındaki akım değeri 150 000 Ampere kadar çıkmakta ve yük boşalması süresi ise 1000 mikro sn (1 msn)’ ye kadar çıkmaktadır. YILDIRIM DARBE GERİLİMİ oldukça tehlikeli durumdur.

      KAYNAK: OTO TRANSFORMATÖRÜ SARIMI (522EE0042), ELEKTRİK- ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ - T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

      Nev Teknoloji olarak her türlü bobin sarma makinası üretme kapasitesine sahibiz. Özel tasarım bobin sarma makinaları ile işinize göre üretilen sistemlerle fark yaratın. 0.1mm tel çapından başlayan bobin sarma makinalarımız istenilen tel kalınlığını hatasız bir şekilde teli koparmadan sarmaktadır. Bobin sarma makinaları, trafo sarma makinaları, endüvi sarım makinaları, servo sarma makinaları, motor stator sarma makinaları, motor fren bobini sarma makinaları, DC motor sarma makinaları, troid sarım makinaları ve diğer sarma makinalarımızla hizmetinizdeyiz. Dokunmatik ekran ve kolay kullanım ara yüze sahip bobin sarma makinalarımız iki yıl garantilidir.

      

 
1 2 3
Bobin sarma makinası nev teknoloji

NEV MF250

Bobin sarma işlemlerindeki materyaller sektöre göre değişiklik gösterse de, bobinler birçok makineli iş sektöründe yer alan ürünlerdir. Bobin sarma makineleri, bobinin ve sarılacak telin ebatına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Sargı boyu, nüve çapı, tur sayısı gibi...

Detaylı Bilgi
Bobin sarma makinası nev teknoloji

NEV MS75

Motorların statorlarının sarımı oldukça zor ve dikkat isteyen bir iştir. Gerek motorların çok farklı boyutlarda olması, gerek kullanılan telin kalınlığı, gerekse farklı motor üreticilerinin farklı tasarıma sahip motorları düşünüldüğünde oldukça dikkat edilmesi...

Detaylı Bilgi
Bobin sarma makinası nev teknoloji

NEV MS110

Nev Teknoloji olarak ürettiğimiz bobin makinaları ile artık hızlı ve zahmetsizce bobin sarma işlemlerinizi kısa süre içinde tamamlayabileceksiniz. Özel tasarım, özel yazılım ve kolay kullanım özellikleri ile büyük motorların stator bobinlerini, hassas ayarlamalar ile...

Detaylı Bilgi