Trafo Arıza
Üretim Kaynaklı İç Yalıtım Arızalarında; Yetersiz ya da uygun olmayan kurutma, Yetersiz tretman işlemleri, Yetersiz ham madde, Projelendirme hataları, Yetersiz kontrol. Kullanıcı Kaynaklı Hatalar; Yanlış projelendirme, Yanlış montaj, Yetersiz ya da eksik koruma, Transformatörün ve bulunduğu merkezin yeterli kontrol ve bakımdan geçirilmemesi, Anormal geçici ya da sürekli çalışma şartları, Sel, deprem gibi doğal afetleri. Sistem Kaynaklı Hatalar; Devreye girme anlarındaki yüksek gerilim, yüksek frekans darbeleri (manevra darbe gerilimleri), Ani devrelerden çıkmalarda gerilim yükselmeleri, Atmosferik aşırı gerilimler. Yukarıda sınıflara ayrılan arızalar ülkelerin ekonomik yapısı, doğa ve iklim koşulları, enerji sistemlerinin yeterliliği gibi nedenlerle farklı oranlarda meydana gelir. Gelişmiş Avrupa ülkelerinde yapılan arıza analizlerinde dağıtım transformatörlerindeki arızaların büyük bir kısmının (% 80) sargı girişindeki sipirlerde yaşanan kısa devrelerinden meydana geldiği, geri kalanın ise kullanıcı kaynaklı hatalar olduğu tespit edilmiştir. Olası arızalar laboratuvar şartlarında yaratılarak transformatörlerin ve koruma sistemlerinin davranışları incelenmiş, yapılan bu incelemeler doğrultusunda transformatör arızalarının önlenmesi için etkin koruma sistemleri geliştirilmiştir. Transformatör arızalarının nedenlerini teşhis edebilmek için arıza anındaki delilleri saptamak gerekir. Arıza teşhisini net olarak ortaya koyabilmek son derece zor olmasına rağmen deliller doğrultusunda teşhis yapmanın, arızanın yeniden yaşanmaması için önemlidir. Ancak bu delillerin zamanla yok olabildiğini ya da çeşitli etkilere maruz kalarak değişebildiğini de göz önünde bulundurmak gerekir.
Arıza Delilleri; Transformatör üzerinde gözle görünür deliller: Kazanda bir deformasyon, izolatörler, yağ seviyesi, eklatörlerin durumu, kademe anahtarı durumu ve pozu, hava kurutucusu ve contası, depo kapağı contası vb. Transformatör içerisindeki gözle görünür ibareler ve transformatör üzerinde üretici firmada yapılan ölçümler, Transformatör merkezinde bulunan koruyucu elemanların durumları ve değerleri, sekonder koruma sistemi değerleri, parafudrların aktivitesi, sigortaların durumu, çift kontaklı termometrelerin değerleri, arıza anındaki sıcaklık durumu, Transformatörün üretici firmasının test raporu, Transformatörün işletme sırasındaki seyrine ait ölçüm raporları (bakım testleri), Topraklama dirençleri, Transformatörün enerjilendirdiği yükün karakteristik yapısı, Kompanzasyon sistemi, Transformatörün bulunduğu ortamın deniz seviyesinden yüksekliği, Arıza anındaki iklim koşulları, Transformatörün bulunduğu ortamın soğutma durumu, Arıza anında transformatörün bulunduğu yerde herhangi bir personel varsa onun beyanları gibi delillerin değerlendirilmesi yapılır, arıza nedenleri netleştirilir.
OG / YG Transformatörlerin Bakımları; Trafoların uzun süre verimli çalışabilmesi, düzenli bakım ve kontrol ile sağlanabilir. İşletmeye alınmış bir trafoda kontrol edilmesi gereken elemanlar ve bunlar üzerinde gözlenmesi gereken hususlar şunlardır: Trafonun yüzey temizliği, Mekanik kısımların genel kontrolü, Boyalı madenî kısımların boyalarının kontrolü, OG ve AG kısımlarındaki somun, rondela, saplama ve kablo pabuçları, boru bağlantı pabuçlarındaki oksitlenmeler, OG – AG buşinglerinin çatlak ve kırık olup olmadığı, Hava kurutucusunda bulunan silikagel rengi, miktarı ve pembeleştiği kısım, Ark boynuzlarının eğik ve çarpık olup olmadığı, Trafonun topraklama cıvata ve somunlarının gevşeyerek oksitlenip oksitlenmediği, Yağ ve sargı ısı göstergeleri varsa bunların ısılarının gözlenmesi, Çift kadranlı termometre varsa elektriki bağlantısının gevşekliği ve temizliğinin gözlenmesi, Yağ rezerve tankındaki yağ seviyelerinin kontrolü, Trafo üzerindeki çeşitli conta ve ek yerlerinde yağ sızıntısının olup olmadığının kontrolü, Bucholz rölesi varsa yağ seviyesinin ve elektriki bağlantılarının kontrolü.
Transformatörü İşletmeye Almadan Önce Yapılacak İşlemler; Yağ kaçağı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Yağ kaçağını gidermek için şunlar yapılmalıdır: Nakliye ve indirme esnasındaki sarsıntılardan cıvatalarda gevşeme olabilir. Bu durumda contalardan yağ sızabilir. Bağlantı elemanlarını hafifçe sıkınız. Buşingleri tutan cıvatalara fazla kuvvet uygulamayınız, buşingler çatlayabilir. Nakliye esnasında çarpma, delinme gibi hasarlar oluşmuş ve yağ kaçağı giderilemiyor ise üretici firma ile temasa geçiniz. Yağ genleşme deposundaki yağ seviyesini kontrol ediniz. Depo yan yüzünde bulunan yağ seviye göstergesinde 20 °C seviyesi işaretlenmiştir. Ortam sıcaklığına bağlı olarak yağ seviyesi işaretin biraz üstünde ve altında olabilir. Yağ seviyesi normalden düşük ise deponun üzerindeki kapağı açarak transformatörün etiketinde belirtilen cinste ve üreticiden alınmış yağı ilave ediniz. Yağın nem durumuna dikkat ediniz. İlave edilecek yağ, kullanımdan önce test edilmelidir. Depoya normalden fazla yağ koymayınız. Aksi taktirde çalışma esnasında transformatör ısınacaktır. Genleşen yağ depodan çıkabilir. Transformatörde hava kurutucusu (slicagel kabı) bulunmuyor ise yağ genleşme deposu kapağının içinde bulunan contayı çıkarınız. Aksi taktirde transformatör hava alamayacağı için zamanla tankta deformasyon olabilir. Transformatörünüz hasar görebilir. Kapak içinden çıkan contayı ortasından delerek transformatör üzerinde uygun bir yerde muhafaza ediniz. Transformatörün herhangi bir sebep ile nakliyesi gerektiğinde contayı tekrar kapak içine takarak nakliye esnasındaki sarsıntılardan dolayı yağ genleşme deposundaki yağın dışarıya çıkması önlenecektir. Ayrıca transformatörün ihtiyaç dışı olması durumunda stoklarınızda bekletilirken yine kapak contasının takılması şarttır. Buşingleri gözle kontrol ediniz. Kırık veya çatlak var ise değiştiriniz.
KAYNAK: OG / YG TRANSFORMATÖR SARIMI (522EE0044), ELEKTRİK- ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ - T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Nev Teknoloji olarak her türlü bobin sarma makinası üretme kapasitesine sahibiz. Özel tasarım bobin sarma makinaları ile işinize göre üretilen sistemlerle fark yaratın. 0.1mm tel çapından başlayan bobin sarma makinalarımız istenilen tel kalınlığını hatasız bir şekilde teli koparmadan sarmaktadır. Bobin sarma makinaları, trafo sarma makinaları, endüvi sarım makinaları, servo sarma makinaları, motor stator sarma makinaları, motor fren bobini sarma makinaları, DC motor sarma makinaları, troid sarım makinaları ve diğer sarma makinalarımızla hizmetinizdeyiz. Dokunmatik ekran ve kolay kullanım ara yüze sahip bobin sarma makinalarımız iki yıl garantilidir.
NEV MF250
Bobin sarma işlemlerindeki materyaller sektöre göre değişiklik gösterse de, bobinler birçok makineli iş sektöründe yer alan ürünlerdir. Bobin sarma makineleri, bobinin ve sarılacak telin ebatına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Sargı boyu, nüve çapı, tur sayısı gibi...
Detaylı BilgiNEV MS75
Motorların statorlarının sarımı oldukça zor ve dikkat isteyen bir iştir. Gerek motorların çok farklı boyutlarda olması, gerek kullanılan telin kalınlığı, gerekse farklı motor üreticilerinin farklı tasarıma sahip motorları düşünüldüğünde oldukça dikkat edilmesi...
Detaylı BilgiNEV MS110
Nev Teknoloji olarak ürettiğimiz bobin makinaları ile artık hızlı ve zahmetsizce bobin sarma işlemlerinizi kısa süre içinde tamamlayabileceksiniz. Özel tasarım, özel yazılım ve kolay kullanım özellikleri ile büyük motorların stator bobinlerini, hassas ayarlamalar ile...
Detaylı Bilgi